Skip to content
Linda van Dijck
© Fotografie: Leendert Jansen

TWEE MENSEN (1987)

Serie van zes op zichzelf staande televisiespelen over ontmoetingen tussen twee mensen (6 x 45′)

Scenario: Hugo Heinen, Carel Donck, Willem Capteyn

Regie: Eric Oosthoek

Omroep: IKON Televisie

‘Onverwachte ontmoetingen…’

Deel 1: Maya en An (13 februari 1987)

Een nerveuze man stapt uit een auto en belt aan bij een huis. Maya doet open en raakt overstuur. Ze ziet de man terug die anderhalf jaar geleden haar zoon Jom heeft doodgereden. In een gesprek met haar zusje An vertelt ze wat door het on­verwachte bezoek weer boven komt: fragmenten van een moeizaam rouwproces. Met Linda van Dijck in de rol van Maya en Marlous Fluitsma als An.

Deel 2: Jurre en Maaike (20 februari 1987)
Jurre Vrijland, zestien jaar, heeft een advertentie gezet: “Ik ben alleen thuis en ik verveel me. Wie praten wil belt. Ik luister en praat terug”. De dertiende die belt is Maaike. Met Renée Fokker in de rol van Maaike en Bert Wagenaar als Jurre.

Deel 3: Anna en Herman (27 februari 1987)
Dertig, meest Franse toeristen stranden ’s nachts met hun vliegtuig op een Grieks eiland. Onder hen is ook Herman, een Brabantse zakenman van zestig. Energiek begint hij alles te regelen voor een landgenote, die overdonderd is door de on­verwachte pech. Anna en Herman, twee totaal verschillende reizigers, komen iets nader tot elkaar. Met Elisabeth Andersen in de rol van Anna en Rudi van Vlaenderen als Herman.

Deel 4: Otto en Hans (27 maart 1987)
Hans is fotojournalist en registreert op zijn gedreven manier alles wat er mis is in de wereld. Otto, zijn bejaarde vader, is illustrator en tekent planten en dieren met een nauwgezet gevoel voor schoonheid en evenwicht in de natuur. De twee verschillende manieren van kijken naar de werkelijkheid lei­den samen met de plotselinge ziekte van Otto tot een emo­tionele confrontatie, die wellicht de laatste zal zijn. Met Frits Butzelaar in de rol van Otto en Anne Buurma als Hans.

Deel 5: Johan en Ioannis (3 april 1987)
Johan, een werkeloze Amsterdammer, wordt op straat aan­gesproken door een Griek. Ioannis is op zoek naar een vrouw die hij in Griekenland heeft leren kennen en vraagt hem de weg. Wat een onbelangrijke ontmoeting lijkt, wordt een spannende tocht van twee mannen door de grote stad, op zoek naar de gedroomde liefde. Met Peter Tuinman in de rol van Johan en Yannis Vellis als Ioannis.

Deel 6: Maarten en Maarten (10 april 1987)
Maarten is televisiedominee. Met grote inzet en betrokken­heid weet hij zijn wekelijkse programma te maken tot een van de meest succesvolle in zijn soort. Hij is zeer populair en gelooft in zichzelf. Tot een groot persoonlijk verlies alles bij hem aan het wankelen brengt. Hij twijfelt aan zichzelf en de zekerheden van zijn geloof, en besluit zijn eigen sterkte en zwakte tot inzet te maken van zijn laatste uitzending. Met Willem Nijholt in de rol van Maarten.

Frits Butzelaar
© Fotografie: Leendert Jansen

Cast:
Linda van Dijck, Marlous Fluitsma, Ferd Hugas, Ariëtte Middelbeek, Anne Buurma, Frits Butzelaar, Renée Fokker, Bert Wagenaar, Peter Tuinman, Yannis Vellis, Anja-Maria Winter, Willem Nijholt, Will van Kralingen, Greet Groot, Aad van den Heuvel, Elisabeth Andersen, Rudi van Vlaenderen, Julia Donck, Marius Teerink, Arl Klap, Piet Schelling en Peter Römer.

Crew:
Camera: Guus Wondergem, Hans Essenberg, Wouter van Zuilekom, Ken Lee, Bertus Duiven
Beeldtechniek: Piet Storm, Kees Kamphorst
Registratie: Ben Rozendal, Gerard Rump, Wim Sturkenboom
Licht: Frans van Barschot, Berna Geels
Belichters: Nico Heyboer, Dick Visser, Willem Rietveld, Jaap van Rooyerts, Jaap Vergeer, Arno Warmerdam, Wim Top, Joshua Smit
Geluid: Wim Andrée, Ton Lodeweges, Bert Koops, Mick van der Werf, Lukas Boeke
Art direction: Jaap Binnerts
Assistentie: Adine van den Bosch
Rekwisiteur: Frank Spekking, Jaap Eekhof
Toneelmeester: Hans Stooker, Elisabeth Rommens
Styling/kleding: Jessica Bijvoet
Kap/grime: Karin Zwaan, Claudia Esser, Corina Tragter
Catering: Loes Maas, Karin Graven
Stillfotografie: Leendert Jansen, Frans Van Geelen, Ruud Frings, Wim Kluver
Fotografie in Otto & Hans: Peter Martens, James Nachtwey, Yan Morvan, Harry Mattison, Eddie Adams, Roland Neveu, Francoise Demulder
Tekeningen in Otto & Hans: Taco Westra
Vechtcoördinatie: Henk Wams, Michel Sluis
Grafische vormgeving: Will Bakker
Muziekcompositie: Gustav Mahler, Mikis Theodorakis, Dave Brubeck, Wolfgang Amadeus Mozart
Muziekuitvoering: Christa Ludwig, Mercedes Sosa, Elisabeth Schwarzkopf
Montage/mixage: Peter Rump
Productieleiding: Els Prins
Regie-assistentie/script-continuïteit: Oline Engelvaart, Will Koopman, Irene Uneputty
Eindredactie: Wim Koole
Producent: IKON Televisie

Scenario: Hugo Heinen, Carel Donck, Willem Capteyn

Regie: Eric Oosthoek

Twee mensen werd uitgezonden op 13, 20, 27 februari, 27 maart, 3 en 10 april 1987 op Nederland 1 en herhaald op 5 februari 1989, 26 maart 1989, 21 mei 1989, 20 augustus 1989 en 24 september 1989 op Nederland 3. De serie is ook uitgezonden in Zweden, Australië, Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk.

Stills uit Twee mensen
Pers over Twee mensen