Skip to content
The Old Man of Hoy, de Orkney’s

TERUG NAAR CLAIRE ISLAND

Ooit begonnen als mini-serie, nu een tweede leven als roman. Een verhaal over het onvermogen om te kunnen vergeten… (in ontwikkeling)

Idee en tekst: Eric Oosthoek

‘Those who can’t live with the past, are condemned to relive it…’ (vrij naar Gore Vidal)

David Griffioen (55) is bioloog en vogelkenner. Hij werkt al twaalf jaar aan een dissertatie over het leefgedrag van een van de grotere zeevogelsoorten. Voor zijn onderzoek brengt hij zo’n acht maanden per jaar door op de Orkney’s, een eilandengroep voor de Schotse noordkust. De laatste jaren is het bestuderen van ‘zijn’ geliefde vogels zijn leven volledig gaan bepalen. David is geen grote prater, hij observeert liever. Het teruggetrokken bestaan op de eilanden heeft dat alleen maar versterkt en het is niet eenvoudig om erachter te komen wat hij precies denkt. In de ogen van zijn goede vriend en huisarts Duncan Boswell, is ‘Dutch’ [1] in die twaalf jaar ‘a bloody crofter’ [2] geworden.

David’s vrouw Julia (51) is een succesvol zangpedagoge en jaren geleden een tweede carrière begonnen als kinderboekenschrijfster. Zij geeft in het studieseizoen een aantal seminars aan het Conservatorium van Amsterdam. De rest van het jaar werkt ze aan haar nieuwste boek en woont ze met David op White Head, hun kleine witte huis hoog op de kliffen van Claire Island. Julia is een warme, hartelijke vrouw met een goed gevoel voor humor. Hoe tegengesteld David en Julia ook mogen zijn, ze kunnen niet zonder elkaar. David en Julia zijn op jonge leeftijd getrouwd en hebben nog tijdens hun studietijd twee kinderen gekregen, Mark en Kim.

Mark (32) heeft het muzikale talent van zijn moeder geërfd. Hij is altsaxofonist, onder meer in het Amsterdams Saxofoonkwartet. Mark is een enthousiast en gedreven muzikant en een open, innemend mens. Kim (28) is een mooie, naar binnen gekeerde vrouw. Ze is keramiste en leeft voor haar vak. In dat opzicht, maar ook fysiek, is ze het evenbeeld van haar vader. Kim houdt van het ruige, primitieve landschap waarin haar ouders grote tijd van het jaar doorbrengen. Ze probeert David en Julia daar zo regelmatig mogelijk te bezoeken. Mark daarentegen is te rusteloos voor het saaie en regelmatige leven op Claire Island en beperkt zijn bezoeken tot de rituelen rond de feest- en verjaardagen.

Sarah Ferguson (28) is afkomstig van Claire Island en heeft in het kader van een universitair uitwisselingsproject de laatste twee jaar beschrijvende biologie gestudeerd in Amsterdam. Ze is nu teruggekeerd naar haar geboortegrond en werkt als assistente van David voor een half jaar mee aan zijn onderzoek. Sarah is een aantrekkelijke en eigenzinnige vrouw en heeft dat vleugje superioriteit van de echte eilander. Op het eerste gezicht vertoont Sarah een verrassende fysieke gelijkenis met Mark’s zusje Kim.

Duncan Boswell (60) is als huisarts verantwoordelijk voor het wel en wee van de mensen op dat gedeelte van de archipel waar Claire Island toe behoort. Duncan is een volbloed Schot van het vasteland en heeft ondanks zijn lange verblijf op de Orkney’s nog steeds een haat-liefde verhouding met de eilanden.

Jamie Boswell (18) is Duncan’s zoon uit zijn tweede huwelijk. Jamie lijdt aan het syndroom van Down en is licht verstandelijk beperkt. De rust zelve en fysiek onvermoeibaar heeft hij zich de laatste jaren ontwikkeld tot de altijd aanwezige assistent van zijn vader.

[1] De eilanders (‘crofters’) noemen hem Dutch.
[2] Crofters zijn pachters van gedeeld land die voornamelijk vee houden voor eigen gebruik.

Scriptadviezen: Roger Gregory / PILOTS


Terug naar Claire Island werd in 2002/2003 in opdracht van de IKON Televisie ontwikkeld als miniserie (3 maal 50′). Met subsidie uit het Fonds Omroep Reserve van de Publieke Omroep en met steun van het Media-programma PILOTS zijn in samenwerking met producent René Huybrechtse drie treatments ontwikkeld. In goed overleg met de IKON Televisie zijn alle rechten aangaande dit project destijds overgedragen aan de auteur. Het is de bedoeling Terug naar Claire Island in de toekomst verder te ontwikkelen als roman.

Pers over Claire Island