SANNE (1985)
Vierdelige dramaserie (hermontage, 45, 41, 41 en 42′)
Scenario: Hugo Heinen, Carel Donck en Willem Capteyn
Regie: Eric Oosthoek
Omroep: IKON Televisie
‘Kernwapens de wereld uit!’
Deel 1 (5 oktober 1983)
Kort nadat haar ouders besloten hebben uit elkaar te gaan, verhuist Sanne met haar moeder naar Amsterdam. Al snel raakt ze bevriend met een klasgenoot je op haar nieuwe school, Anneke. Terwijl haar moeder wordt opgeslokt door haar werk als lid van de Tweede Kamer, probeert Sanne een beetje aan al het nieuwe te wennen. Dan leert ze Chiel kennen, de oudere broer van Anneke. Chiel is dag en nacht bezig met acties tegen alles wat met kernbewapening te maken heeft. Sanne raakt door hem gefascineerd.
Deel 2 (12 oktober 1983)
Sanne speelt mee in een school voorstelling van Lysistrata. Op van de zenuwen slaat ze zich door de voorstelling heen. Na afloop is iedereen enthousiast, behalve Chiel. Hij vindt het maar niets en gaat weg. Sanne verlaat het feest en gaat achter hem aan. Na lang aandringen mag Sanne met hem mee naar een volgende actie.
Deel 3 (19 oktober 1983)
Sanne en Chiel raken aan elkaar gehecht en Sanne voelt steeds sterker dat ze Chiel moet helpen bij zijn acties. Op een nacht worden ze opgepakt en belanden in de cel. Sanne’s moeder Heleen is razend.
Deel 4 (6 oktober 1983)
Heleen maakt zich zorgen om Sanne. Ze heeft het gevoel dat ze het contact met haar dochter kwijtraakt en neemt contact op met Gijs, de vader van Chiel. Gijs nodigt Heleen en Sanne uit voor een weekend in hun zomerhuisje in Egmond. Het wordt een totale mislukking. Er ontstaat een heftige ruzie en Sanne en Chiel vertrekken diezelfde avond nog naar Amsterdam.
Deel 5 (2 november 1983)
Sanne en Chiel komen in de problemen na een actie op de school van Sanne. Ze wordt van school gestuurd en alles lijkt te mislukken. Dan, na een nachtelijke confrontatie met Heleen en defensieminister Dick ter Horst, ontstaat er een plan voor een actie waar niemand omheen zal kunnen.
Deel 6 (9 november 1983)
Chiel is vastbesloten bezig met de voorbereidingen van hun actie. Sanne twijfelt, maar besluit toch om mee te doen. Dan is er, de avond voor het referendum, de live-televisie-uitzending van een ‘Alles is Anders-special’, geleid door Aad van den Heuvel. Voor een miljoenenpubliek zal minister Ter Horst aan de tand worden gevoeld over zijn politieke opvattingen rond de plaatsing van kruisraketten in Nederland. Chiel en Sanne zitten ook in de zaal, met in hun tassen twintig liter bloed.
Deel 7 (16 november 1983)
Na de bloed-gooi-actie van Sanne en Chiel is de ontreddering groot. De uitzending gaat door en de emoties lopen hoog op. Heleen heeft Sanne de zaal uitgesleurd. Ze is woedend. Chiel blijft alleen achter. Een eenzame actievoerder voor het oog van televisiekijkend Nederland.
Deel 8 (23 november 1983)
Op de dag van het referendum rollen politiek en pers over Heleen heen. Iedereen weet inmiddels dat het haar dochter was die het bloed gooide. Sanne is gevlucht naar de boot van Chiel. Daar hoort ze dat hij vertrokken is naar België. Sanne besluit hem achterna te gaan.
Deel 9 (30 november 1983)
Na enig zoeken vindt Sanne Chiel. Het wordt een spannende ontmoeting voor beiden. Het bloed is gegooid, het referendum is geweest. Nu hebben ze alleen elkaar nog.
Cast:
Lotje Lohr, Anne Buurma, Josée Ruiter, Bram van der Vlugt, Diana Dobbelman, Ferd Hugas, Nelleke van Koningsveld, Mathijs Resink, Wim de Haas, Aad van den Heuvel, Anne-Wil Blankers, Mies de Heer, Cas Baas, Luk van Mello, Adriaan Olree, Angelique de Boer, Paul Gieske, Henk Uterwijk, Wim van Baarle, Kiki Heessels, Karien Hermanns, Hedda Lornie en Willem van de Sande Bakhuyzen.
Crew:
Camera: Guus Wondergem, Wouter van Zuilekom
Licht: Frans van Barschot, Otto Masno
Eerste belichter: Jules Schulenberg
Geluid: Mick van der Werff, Peter van der Grient, Rudolf Grob
Decorontwerp: Jaap Binnerts
Toneel: Rob Blomkwist
Rekwisiteur: Frank Spekking
Styling/kleding: Eugénie Brands
Kap/Grime: Ties Haakman, Tine van Oorschot
Stillfotografie: Leendert Jansen
Grafische verzorging: Wout Arentzen
Muziekcompositie en uitvoering: Janine Mehrtens
Klimadviezen: Frans Heusdens
Montage/mixage: Peter Rump
Script-continuïteit: Rita Horst, Janine Klijberg
Productie-assistentie: Rob Lorié
Figuratie: Elly Kleywegt
Opnameleiding: Chris de Brij
Productieleiding: Inez Lievaart, Paul van Praet
Producent: IKON Televisie
Scenario: Hugo Heinen, Carel Donck, Willem Capteyn
Regie: Eric Oosthoek
Sanne werd uitgezonden op 5, 12, 19, 26 oktober, 2, 9, 16, 23 en 30 november 1983 op Nederland 1. De serie is ook uitgezonden in Engeland (Channel Four) en Denemarken.
Sanne is op het UNDA-WACC-Festival in Mainz (8 t/m 14 juni 1986) bekroond met de 1ste prijs voor ‘outstanding quality’. Fragment uit het jury-rapport:
“Sanne ist ein mit einfachen finanziellen und technischen Mitteln produziertes Fernsehserie. Es widmet sich auf eindrückliche Weise einem politischen Konflikt, der zugleich ein persönlicher ist. Die Stationierung von Atomwaffen und der Protest dagegen sind Anlaß für Menschen verschiedenen Alters und Standpunkts darüber zu streiten, welche Mittel der Auseinandersetzung in der Demokratie legitim und effektiv sind. Dieser Streit reicht tief hinein in die Gesellschaft und in einzelne Familien. Hier sind zum Beispiel eine Mutter und ihre Tochter betroffen. Die Fernsehserie stellt den Konflikt spannend und in großer Offenheit und Glaubwürdigkeit dar, so daß die Meinungen, Verhaltensweisen und Motive von Menschen besser zu verstehen sind. Hervorzuheben ist vor allem das exzellente Schauspiel in den Rollen der jugendlichen Protagonisten”.
Sanne werd in 1984 als Nederlandse bijdrage ingezonden naar de internationale Drama Experts Conference D.E.C. in Londen. In het jury-rapport van de Nipkow Schijf van 7 september 1984 noemt voorzitter Tom Smeets Eric Oosthoek met zijn serie SANNE als één van de potentiële kanshebbers.
Novelisation: Sanne werd in 1983 in boekvorm uitgebracht bij Uitgeverij Leopold in Den Haag. In 1984 verscheen Sanne in vertaling in Duitsland, Denemarken en Zweden.