Skip to content
Affiche Respect: ontwerp Will Bakker
Affiche Respect: ontwerp Will Bakker
Antonie Kamerling, Willem Nijholt © Fotografie: Leendert Jansen
Antonie Kamerling, Willem Nijholt
© Fotografie: Leendert Jansen

RESPECT (1994)

Televisiefilm over mannenliefde (55′)

Scenario: Robert Long

Regie: Eric Oosthoek

Omroep: IKON Televisie

‘Liefde en seks hebben niets met elkaar te maken…’

De jonge Kristoff arriveert in een chique hotel om de succesvolle toneel­schrijver Ewout Lorentz te interviewen. Lorentz komt er openlijk voor uit dat hij homosexueel is en staat bekend om de onverbloemde wijze waarop hij over seks schrijft en praat. Liefde en seks hebben niets met elkaar te maken, is een van zijn stellingen. Kristoff, ook ho­moseksueel, is veel romantischer en stelt tegenover het cy­nisme van zijn gesprekspartner dat hij niet kan vrijen met ie­mand van wie hij niet houdt. Onvermijdelijk komt het tot een felle woordenstrijd. Gaandeweg blijkt dat er meer aan de hand is dan alleen een verschil in opvattingen.

Cast:
Willem Nijholt, Antonie Kamerling

Crew:
Camera/Licht: Paul van den Bos
Assistentie: Onno ’t Hooft
Beeldtechniek: Kees Kamphorst
Assistentie: Heijo Meijer
Grip: Geert van Blokland
Eerste belichter: Chet Schram
Belichter: Hans Pieterson
Geluid: Bert Koops
Art direction/styling: Anke Luining
Make-up: Karin Zwaan
Stillfotografie: Leendert Jansen
Grafische vormgeving: Will Bakker
Muziek: Frédéric Chopin
Muziekuitvoering: Antonie Kamerling
Montage: Peter Rump
Mixage: Bas Van Arkel
Productieleiding: Marloes Koot
Regie-assistentie: Renée ten Hooven
Producent: IKON Televisie

Scenario: Robert Long (zijn debuut als scenarioschrijver)

Regie: Eric Oosthoek

Respect werd geproduceerd met subsidie van het Mediaprogramma van de Europese Gemeenschap en in samenwerking met TV PLUS opgenomen op High Definition Television, HD-TV formaat 16:9, 1250b en is uitgezonden op 1 december 1994 op Nederland 1 en herhaald op 7 april 1995 op Nederland 1. De Nederlandse uitzending van Respect (350.000 kijkers) kreeg een waardering van 7.3. De film is ook uitgezonden door de publieke omroep in Canada en Mexico.

Respect ging in zaalpremière op het Nederlands Film Festival 1994. De film is in 1994 vertoond op het Filmfestival München in de categorie ‘Top TV-Drama’, idem op het Filmfestival Haïfa in 1999.

Willem Nijholt (Ewout Lorentz) ontving voor zijn rol in Respect in september 1995 op het IBC International Wide Screen Festival in Amsterdam de Nombre d’Or Award for Best Actor.
Citaat uit het juryrapport: “Poignant drama involving a young journalist who does an interview with a reluctant playwright. Homosexuality is a main theme in this play, which stars two of the most acclaimed Dutch actors Willem Nijholt and Antonie Kamerling. With a special citation Willem Nijholt is awarded the Nombre d’Or Award for Best Actor for his brilliant performance in Respect.”

Stills uit Respect
Pers over Respect