Skip to content

‘Horen is een talent. Je moet luisteren, en dat kun je of dat kun je niet.’

Maarten Severyn over verhoortechniek

Over Severyn & Govaert

Zo is het begonnen

Je kiest voor elkaar, voor je ongeboren kind, 
er valt een schot…

de logline voor een speelfilm die er nooit kwam…

Ooit schreef ik met steun van het Nederlands Film Fonds een speelfilmscenario over een waargebeurde gijzelingszaak. De intendant van het Fonds – Jean van de Velde – was enthousiast, producenten toonden belangstelling. Toch is de film er nooit gekomen, de financiering kwam niet rond. Dat gebeurt vaker in film- en televisieland, je raakt eraan gewend.

In de tijd dat ik aan Vlucht! werkte ontstond mijn fascinatie voor het werk van politie en justitie. Daaruit is Severyn & Govaert ontstaan. Misdaadromans gebaseerd op waargebeurde zaken. Geschreven van binnenuit. Verhalen waar je verslaafd aan kunt raken…

Over Severyn & Govaert

Severyn & Govaert is een reeks misdaadromans over leven en werk van twee Amsterdamse crimefighters, Maarten Severyn, tactisch rechercheur bij de politie en Lydia Govaert – de Wilde, officier van justitie bij het Openbaar Ministerie.

Waargebeurde zaken

Severyn & Govaert is gebaseerd op waargebeurde zaken en beschrijft de strijd tegen de misdaad van binnenuit.

Feiten en fictie

Deze reeks is een ontdekkingsreis naar het verdere leven en werken van mijn hoofdfiguren. Maarten Severyn, Lydia Govaert, en alle andere karakters die in de serie voorkomen bestaan alleen in mijn hoofd. Hun namen zijn fictief, iedere overeenkomst met bestaande personen is toeval.

Een boek waarin feiten en fictie met elkaar verweven worden, vereist veel en grondig onderzoek. Inhoudelijk heb ik regelmatig geput uit strafdossiers, requisitoiren en pleitnota’s in vergelijkbare zaken. Ik heb de vrijheid genomen de feiten, en de volgorde waarin zij zich afspelen, naar mijn hand te zetten. Niet alles is letterlijk gebeurd zoals beschreven. Dit neemt niet weg dat een en ander zich wel zo hadden kúnnen afspelen.

Verantwoording

Vele details komen uit de dagelijkse praktijk van recherche en parket. Zo zorgvuldig mogelijk heb ik gewerkt aan de anonimisering daarvan. Inhoudelijk zijn de verhalen voorgelegd aan verschillende deskundigen uit de wereld van de Nationale Politie, het Openbaar Ministerie en de strafrecht advocatuur. Zij hebben op details kritisch meegelezen en de inhoud beoordeeld op tactische en juridische gevoeligheden, én feitelijke onjuistheden. Dank aan al diegenen uit de politiële en justitiële wereld die ik niet bij naam kan noemen, maar die wél mijn vragen wilden beantwoorden. Alleen ikzelf ben verantwoordelijk voor de interpretatie van hun adviezen.

Eric Oosthoek