In dit overzicht staan de gegevens van alle dramaproducties die ik door de jaren heen voor film, televisie en theater gemaakt heb. De lijst begint met de laatste projecten waar ik aan gewerkt heb en loopt per jaar terug in het verleden tot en met mijn afstudeerproductie aan de regie-opleiding in 1972.
Terug naar Claire Island (2008, nooit gerealiseerd)
Een vader wil vergeten, zijn zoon probeert te vergeven. Een film over schuld en boete, verdriet en verzoening, over het onvermogen om te kunnen vergeten.
Anna (2007 )
Ruim een jaar na een tragisch auto-ongeluk waarbij hun beide ouders om het leven komen, staat het leven voor Stijn en zijn zus Brecht nog steeds in het teken van dat verlies. Hoewel de geheimzinnige en beeldschone Anna de oorzaak lijkt te zijn van wat er destijds gebeurd is, voelt Stijn zich schuldig. Brecht, ook zélf slachtoffer, probeert haar geliefde broer in alles te steunen. Dan keert Anna terug in hun beider leven en lijkt alles opnieuw te kantelen.
Kilkenny Cross (2006 )
De drie belangrijkste dingen in het leven van Jordi zijn Magic the Gathering (geen spel, maar een passie), internet en zijn motorrijdende vriendin Tess. Jordi is zeventien. Internet zet Jordi’s wereld op zijn kop – totaal, en onverwacht. Hij pakt zijn kaarten bij elkaar, z’n mobieltje en z’n laptop en gaat er vandoor, samen met Tess, op de motor. Zijn huis, zijn moeder en haar vriend laat hij achter. Jordi’s leven blijkt boeiender te zijn dan Magic.
Gebroken rood (2005 )
“Aan wie dit leest…
Als iemand deze brief vindt, en ik ben er niet meer, of niet in staat om iets te zeggen: weet dan dat niemand me heeft gedwongen om te doen wat ik heb gedaan. Het is mijn eigen vrije keuze, ikzelf ben als enige verantwoordelijk. Ik heb geprobeerd om iemand uit te schakelen die het naar mijn mening niet verdient om te leven. Ik hoop dat het helpt, al is het maar een klein beetje. En tegen mijn familie zeg ik: het was niet uit bitterheid of uit roekeloosheid, maar ik móest dit doen…”
NovemberLicht (2003 )
Overstromingen in het Hollandse rivierengebied worden gevreesd, de bevolking is geëvacueerd. Jacoba, een eigenzinnige oude vrouw, heeft zich onttrokken aan het gedwongen vertrek. Vervuld van een verlangen naar de dood houdt ze zich schuil in haar afgelegen dijkhuis. Daar wordt Jacoba verrast door haar twaalfjarige kleindochter Fleur, die haar konijn komt redden. In haar woede en wanhoop schuwt Jacoba geen middel om het kind te dwingen weer te vertrekken. Maar Fleur laat zich niet intimideren en vecht terug.
In Indië (2002 )
Zevendelige serie klankspelen ten behoeve van de permanente Nederlands-Indië-tentoonstelling in het Amsterdamse Tropenmuseum, geschreven in opdracht van het Koninklijk Instituut voor de Tropen.
Saint Amour (2001 )
Voor Louis (27) is zijn priesterschap een roeping. Wanneer echter zijn vriend en collega-priester Daniël (28) een verhouding met een vrouw begint, worden voor Louis vragen actueel die de rest van zijn leven zullen gaan bepalen.
Morgen ga ik zelf (2001 )
Uit angst voor redeloos geweld probeert Tilly van Bree – Nolet (63) de wereld om haar heen buiten te sluiten. Op een dag lukt dat niet meer en wordt ze gedwongen een keuze te maken.
Dat is nooit mijn naam geweest (1999 )
Rianne (45) en Freek (50) hebben drie adoptiekinderen. De oudste, Gilles (17) komt uit België, Kim Su (14) uit China en de jongste Jorge (12) uit Costa Rica. Wanneer de kinderen op zoek gaan naar hun wortels en Freek plotseling overlijdt aan een hartaanval, dreigt Rianne’s wereld definitief in te storten.
Over de liefde (1997 )
Ben en Martha zijn al jaren met elkaar getrouwd. Het is een solide relatie, maar de laatste maanden is Ben veranderd. Martha vermoedt dat hij er een andere vrouw op nahoudt.
Het laatste glas melk (1995 )
Historische televisiefilm over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog, geschreven door Eli Asser op basis van zijn ervaringen als verpleger in Het Apeldoornse Bosch in ’40-’45. Deze inrichting voor geestelijk gehandicapten van joodse huize werd in de nacht van 21 op 22 januari 1943 ontruimd. De patiënten en een aantal begeleiders werden afgevoerd naar concentratiekamp Auschwitz.
Wie aus weiter Ferne (1994 )
In een Nederlandse concertzaal zullen de repetities beginnen voor een eenmalige uitvoering van de derde symphonie van Gustav Mahler. Dirigent Jules Coulée (gespeeld door Willem Nijholt), beroemd om het feit dat hij al zevenentwintig jaar overal op de wereld precies dèze symfonie dirigeert, is gevraagd om de repetities te leiden. Bij zijn aankomst treft deze perfectionist tot zijn verbijstering een concertzaal aan die in de steigers staat.
Respect (1994 )
De jonge Kristoff arriveert in een chique hotel om de succesvolle toneelschrijver Ewout Lorentz te interviewen. Lorentz komt er openlijk voor uit dat hij homosexueel is en staat bekend om de onverbloemde wijze waarop hij over seks schrijft en praat. “Liefde en seks hebben niets met elkaar te maken”. Kristoff, ook homoseksueel, is veel romantischer en stelt tegenover het cynisme van zijn gesprekspartner dat hij niet kan vrijen met iemand van wie hij niet houdt. Onvermijdelijk komt het tot een felle woordenstrijd. Maar gaandeweg blijkt dat er meer aan de hand is dan alleen een verschil in opvattingen.
De rivier waarin ik zwom (1992, hermontage)
Televisiefilm over de burgeroorlog in Mozambique, met een internationale cast (Nederlands, Belgisch, Engels, Zuid-Afrikaans) opgenomen in Nederland, België en Zimbabwe.
Oog in oog (1991-1996 )
Reeks televisiesolo’s, geschreven door Vlaamse en Nederlandse auteurs en gespeeld door Vlaamse en Nederlandse acteurs en actrices.
De aanraking (1990 )
Kun je als vrouw èn carrière maken èn moeder tegelijk zijn? Op die vraag komen de hoofdrolspelers in het televisiespel ‘De Aanraking’ uiteindelijk uit en hun ideeën lijken onverenigbaar.
De rivier waarin ik zwom (1988)
Dramaserie over de burgeroorlog in Mozambique, met een Nederlands-Belgisch-Engelse-Zuid-Afrikaanse cast opgenomen in Nederland, België en Zimbabwe.
Ms. de Weereld (1988, hermontage)
Een avonturenverhaal, een verslag van een zoektocht. Oude mensen die hun werkzame leven al ver achter zich lijken te hebben, en jonge mensen die daar nog aan hopen te beginnen, schepen zich samen in op een oude kustvaarder, op zoek naar een idee.
Aan onszelf (1987)
Door de razendsnelle ontwikkelingen binnen de wereld van de micro-electronica is de toekomst van een nieuw technologisch tijdperk onafwendbaar. In een hoog tempo neemt het gebruik van computers en robots toe. Kunnen werknemers in verschillende bedrijfstakken nog invloed hebben op dit soms ongrijpbaar lijkende proces?
Twee mensen (1987)
Een nerveuze man stapt uit een auto en belt aan bij een huis. Maya doet open en raakt overstuur. Ze ziet de man terug die anderhalf jaar geleden haar zoon Jorn heeft doodgereden.
Ms. de Weereld (1986)
Een avonturenverhaal, een verslag van een zoektocht. Oude mensen die hun werkzame leven al ver achter zich lijken te hebben, en jonge mensen die daar nog aan hopen te beginnen, schepen zich samen in op een oude kustvaarder, op zoek naar een idee.
Zondag weet je alles (1985)
Televisiefilm over het drugsgebruik in het moderne gevangeniswezen, opgenomen op locatie in de toren De Schans van de Penitentiaire Inrichting Over Amstel, beter bekend als de Bijlmer Bajes.
Sanne (1985, hermontage)
Sanne (17) woont samen met haar moeder in Amsterdam. Daar ontmoet ze Chiel. Hij is wat ouder en druk bezig met acties tegen kernwapens. De serie toont de keuzes en conflicten waarvoor Sanne komt te staan. Hoe ver kun je gaan als je het lot van deze wereld op je schouders wilt nemen? Hoe moet je op je zeventiende je weg vinden in de chaos om je heen? Ook de moeder van Sanne komt voor conflicten te staan. Wat kun je je dochter verbieden en waar begint de machteloosheid?
Sanne (1983)
Sanne (17) woont samen met haar moeder in Amsterdam. Daar ontmoet ze Chiel. Hij is wat ouder en druk bezig met acties tegen kernwapens. De serie toont de keuzes en conflicten waarvoor Sanne komt te staan. Hoe ver kun je gaan als je het lot van deze wereld op je schouders wilt nemen? Hoe moet je op je zeventiende je weg vinden in de chaos om je heen? Ook de moeder van Sanne komt voor conflicten te staan. Wat kun je je dochter verbieden en waar begint de machteloosheid?
Weekend (1982)
Achtdelige dramaserie over de belevenissen van schoolverlaters, jongeren die de maatschappij ingaan, gebaseerd op ware verhalen.
Liefde en van Dattum (1982)
Het gaat vandaag, dat is het leuke, over rozegeur en over neuken.
Het gaat vandaag, ook zoiets geks, over maneschijn en over seks,
Het gaat vandaag, dat is het mooie, over iets dieps en over anrotsooien.
Het gaat vandaag, ook zoiets geks, over liefde en over seks.
De beslagen spiegel (1980)
Vierdelige serie over de geschiedenis van de Gereformeerde Kerken in Nederland. De nadruk ligt in de serie niet op geloofshelden, maar op gewone mensen in periodes waarin het geweten zich deed gelden. De dramaserie is gebaseerd op authentieke gebeurtenissen.
Niet ter inzage aan de betrokkenen (1979)
Een huwelijk hoort “leuk en gezellig” te zijn. Dat er in een huwelijk geslagen wordt, ga je niet naar buiten brengen. Dat is de reden ook dat dergelijke huwelijken vaak toch nog lang duren. Het is verbijsterend van vrouwen te horen dat ze 15 tot 20 jaar lang mishandeld zijn. Waanzinnig dat een vrouw dan bij haar man blijft. Waarom doet ze dat?
Napraten met… (1977 – 1978)
Interviews met ’tot leven gewekte’ historische figuren.
De Minister-president is een kanon (1975)
“Ik geloof dat te allen tijde de kunsten de plicht hebben het geweten wakker te schudden, openlijk of bedekt”. Lucebert (1924 – 1994).
Water & vuur (1975)
Een voorstelling over relaties.
Kwasten (1974)
Jungle opera (1974)
Revue van de Arbeid (1974)
Het proces tegen de negen van Catonsville (1973)
Discipline moet er zijn (1973)
Suiker (1972)
Suiker is een stuk geschreven door Hugo Claus over arbeiders en hun arbeid, over mensen en hun onderlinge verhoudingen. Het is een stuk over vrienden, een vrouw, oude mannen. Het is een spannend geschreven verhaal. Dat is een reden om het stuk te spelen. Suiker is een stuk over de systemen waarin de arbeiders leven. De achtergrond waartegen het verhaal zich afspeelt, de werkomstandigheden en de gevolgen daarvan, dat zijn voor mij belangrijke redenen om het stuk te spelen. Dat alles kan politièk interessant gemaakt worden…
Mahagonny, opkomst en ondergang van een stad (1971)