OVER DE LIEFDE (1997)
Tiendelige reeks op zichzelf staande televisiespelen over de liefde (10 x 27′)
Scenario: René Appel, Eli Asser, Gie Bogaert, Walter van den Broeck, Luuk Gruwez, Kristien Hemmerechts, Hetty Heyting, Robert Long, Guido van Meir en Bart Moeyaert
Regie: Eric Oosthoek
Omroep: IKON Televisie i.s.m. de VRT
‘Liefde is alles, toch?’
Aflevering 1: Niet alles hoeft gezegd (4 december 1997)
Scenario: Hetty Heyting
Ben en Martha zijn al jaren met elkaar getrouwd. Het is een solide relatie, maar de laatste maanden is Ben veranderd. Martha vermoedt dat hij er een andere vrouw op nahoudt, maar angst voor consequenties snoert haar de mond. Toch kan Martha op een onbewaakt ogenblik de verleiding niet weerstaan om in te grijpen. Wanneer ze samen voor een weekje naar een afgelegen vakantiehuisje vertrekken, blijkt Martha’s actie desastreuze gevolgen te hebben.
Aflevering 2: Niets dan witte bloemen (11 december 1997)
Scenario: Kristien Hemmerechts
Op een ochtend vindt een schoenmaker een brief van de vakvereniging in zijn bus: het is de hoogste tijd voor zijn pensioen. De schoenmaker weet niet hoe hij zijn dagen zal moeten vullen wanneer hij eenmaal uit zijn winkel is verbannen. Schoorvoetend neemt hij afscheid van zijn klanten, meestal vrouwen met wie hij een bijzondere band heeft opgebouwd zonder dat zij zich daar van bewust zijn. Als hij hoort dat zijn onderbuurvrouw door haar man in de steek is gelaten, wordt zijn stille verlangen naar haar aangewakkerd.
Aflevering 3: Een balkon op het noorden (18 december 1997)
Scenario: Eli Asser
Als je hals over kop van het platteland naar de grote stad moet verhuizen, kun je terecht komen in een flat met ‘Een balkon op het noorden’. Maar omdat er aan die verhuizing het een en ander vooraf is gegaan, zou het verhaal ook, Sex op het eerste gezicht’ kunnen heten. Door een toevallige ontmoeting van Paulien en de twintig jaar oudere Valentijn, zou ook de titel ‘Het meisje van de meubelwinkel’ best hebben gekund. Terwijl er veel voor te zeggen is om de hele geschiedenis ‘Eenmaal een dief…’ te noemen. Hoe dan ook, het gáát over de liefde.
Aflevering 4: Mijn hart dat tikt (25 december 1997)
Scenario: Bart Moeyaert
Het klokkenatelier van de oude Fedde en zijn broer Anton loopt slecht. Anton komt zijn stoel niet meer uit en het beetje werk dat klanten nog binnenbrengen kan Fedde in zijn eentje niet aan. Op een dag moet Fedde noodgedwongen een kapot klokje wegbrengen naar een horlogerie in de stad. Bij zijn thuiskomst blijkt het ding weer terug te zijn, alsof het nooit is weggeweest. Met het klokje duiken ook twee dames op die in Fedde een grote liefde van vroeger herkennen.
Aflevering 5: La grande valse brillante (1 januari 1998)
Scenario: Robert Long
Daniël is een vroegrijp, intelligent kind dat aan de rand staat van zijn ontluikende seksualiteit. Hoewel hij lang niet alles van zijn ouders begrijpt, voelt hij de wanhoop die zijn vader steeds meer bekruipt en het verdriet dat zijn moeder verstopt achter haar opgewekte zorg voor haar gezin. Dan krijgt Daniël pianoles. Op de dag dat de jonge pianoleraar hun leven binnenstapt, verandert het bestaan van Daniël en zijn ouders ingrijpend…
Aflevering 6: Haar aanblik is mij welgevallig (8 januari 1998)
Scenario: Guido van Meir
Kenny Lee, een goochelaar op zijn retour, treedt in derderangs nachtclubs op met een aangebrande goochelact. Zijn assistente en vrouw Dolly staat op het punt te bevallen en wordt vervangen door Zizi, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefent op Kenny. Dat zorgt voor spanningen met Sammy, de vriend van Zizi. Als de sensuele Zizi Kenny uitdaagt, wordt de verleiding wel heel groot om na de act met haar mee te gaan in plaats van naar de kraamkliniek.
Aflevering 7: Betaalde liefde (15 januari 1998)
Scenario: René Appel
Je bent gepensioneerd leraar en al ruim dertig jaar gelukkig getrouwd. Dan wordt je vrouw ernstig ziek en wordt je geluk danig op de proef gesteld. Je voelt je eenzaam, je hebt behoefte aan genegenheid. Als je dan een geheime oplossing voor je problemen denkt te hebben gevonden, blijkt onverwacht dat de wegen van de huwelijkse liefde wel heel bijzonder kunnen lopen.
Aflevering 8: Een bijzonder bevalling paar (22 januari 1998)
Scenario: Luuk Gruwez
Vijf jaar geleden hadden Matthias, een dichter vanmidden veertig en Manon, een jonge fotografe een week lang een passionele relatie in de Franse stad Arras. Destijds hadden ze elkaar beloofd ieder jaar elkaar een week lang terug te zien op dezelfde plek. Dit is de week van hun laatste ontmoeting. Voor het laatst beleven ze een liefde die ze koste wat het kost willen behoeden voor slijtage, cliché en gewoonte.
Aflevering 9: Ze zeggen dat ik vogels schilder (29 januari 1998)
Scenario: Gie Bogaert
Het is moeilijk praten over de liefde als je in het huis van je minnaar tegenover diens vrouw zit. Maar Phillie probeert het. Ze vertelt Carina dat ze een nieuwe vader zocht voor haar zoontje Eddie, die niet meer wil praten. Ondertussen schildert Eddie vogels. Maar ook een man, een vrouw en een mes. Eddie heeft een plan.
Aflevering 10: Tot nooit meer weerziens (5 februari 1998)
Scenario: Walter van den Broeck
Achttien jaar geleden speelden ze samen in een rockgroepje. Maar tijdens een selectie van een rockrally loopt Ronny na een ongelukje met zijn gitaar van schaamte weg. Ook weg van zijn meisje Chris, de basgitariste. Vandaag zoekt Chris hem weer op in hun geboortedorp, waar Ronny een kroeg runt. Ze stuurt erop aan dat hij de gitaar weer opneemt, maar dan komt zijn moeder tussenbeide. Ronny staat voor een verscheurende keuze.
Cast:
Anneke Blok, Arthur Boni, Sanneke Bos, Nand Buyl, Christine Bijvanck, Camilia Blereau, Doris van Caneghem, Hans Dagelet, Hubert Damen, Marie-Christine Delanghe, Rudy Delhem, Bob de Moor, Leo Dewals, Christel Domen, Ella van Drumpt, Jan Ferman, Silvio Ferrero, Herman Gilis, Pol Goossen, Dora Van Der Groen, Hilde Heijnen, Fred Van Der Hilst, Jorrit ’t Hoen, Iona Hogendoorn, Leo Dewals, Geert de Jong, Jonas Kraft, Alex Mous, Gees Linnebank, René Lobo, Marilou Mermans, Agaath Meulenbroek, Hilde van Mieghem, Els Olaerts, Michaël Pas, Sylvia Poorta, Senne Rouffaer, Gijs Scholten van Aschat, Betty Schuurman, Maeve van der Steen, Nora Tilley, Maurice van Buuren, Olaf Weller, Hilde Uitterlinden, Bram van der Vlugt, Hymke de Vries en Dirk Zeelenberg
Crew:
Camera/Licht: Paul van den Bos, Jos van Schoor
Focus pullers: Nina da Costa, Johan Apers, Judith van Lunsen, Nikolas Cladakis
Beeldtechniek: Kees Kamphorst, Koen Seberechts
Grip: Geert van Blokland, Onno Perdijk, Willem Kaldenbach
Eerste belichters: Mick Durlacher, René Haan
Belichters: Marius Speller, Alex Anzalone, Edwin Bakker, Arjen Berkenbosch, Ido Spruit
Geluid: Bert Koops, André Patrouillie
Assistentie: Freddy Decort
Art director: Anouk Damoiseaux, Willem Klewais
Rekwisiteur: Inge Roseboom, Eric Verheyden, André Fonsny
Setdresser: Jane Stroïnk, Femke Kok, Mirjam Verheul
Uitvoering: Jean-Marc Liebensteyn, Nicolas Ankoudinoff, Antoine Carton de Grammont, Gert Beyens
Wandschilderingen: Pascal Lampert, Marco Berends, Steven van Cauwelaer
Styling/kleding: Ciska Nagel, Rit Verbeelen
Assistentie: Sue Geels, Agnès Dubois-Huyghebaert
Kap/grime: Anke Swiers, Virginie Berland, Daphne Zwanenberg
Haarwerk: Ken Mountforde Shone
Locatiemanagement: Daan van Driel
Catering: Karin Bergmans, Menno Schreuder, Chris Tolson
Stillfotografie: Leendert Jansen, Wim Kluvers, Mark De Vilder
Grafisch ontwerp leader: Will Bakker
Kinderbegeleiding: Martha Mojet
Figuratie: Emmie Leenen, Mirjam de Lil
Dierenbegeleiding: Loes van den Bogaard
Muziekcompositie: Rens Machielse
Muziekopnames: Willem Schneider
Muziekuitvoering: Louis Debij, Roeland Duijne, Frans Friederich, Nils Van Haften, Willem Schneider, Melissa Varenkamp, Rens Machielse
Pianospel ‘Grande Valse’: Frank Mol
Montage: Peter Rump
Mixage: Piet Rodenburg
Kleurcorrectie: René Holbrugge
Productieleiding: Vera Jennes, Herman van de Vijver
Productie-assistentie: Marcus van der Zwaag
Opnameleiding: Hubert Pouliart
Stunts/gevechtsinstructie: Willem de Beukelaer
Special effects: Olivier Delavaleye
Regie-assistentie: Heleen van Rheenen, Jolien van den Berg, Cindy Paans
Script-continuïteit: Heleen van Rheenen, Nana Jongerden, Ilse Hendrickx, Cindy Paans
Dramaturgie: Eric Oosthoek, Leo Dewals
Producenten: IKON Televisie i.s.m. Vlaamse Radio & Televisie VRT
Regie: Eric Oosthoek
Met dank aan Philip Hopman, Wobke Lesschot, Jan Krijgsman en Hanneke Kockx.
Uitzendingen 4, 11, 18, 25 december 1997, 1, 8, 15, 22, 29 januari en 5 februari 1998 op Nederland 1, 2 9, 16, 23, 30 maart, 6, 13, 20, 27 april en 4 mei 1998 op Canvas TV (vm. BRTN-TV2) in België.
Over de liefde werd gedraaid op digitaal 16:9 breedbeeld en op 25 juni 1999 bekroond met de Noord-Zuid-Trofee 1999, een co-productieprijs ingesteld door de Nederlandstalige Zendgemachtigden. Deze trofee wordt jaarlijks door een Nederlands-Vlaamse journalistenjury toegekend aan de beste radio- óf televisie-co-productie van Nederlandse en Vlaamse omroepen. Citaat uit het jury-rapport: “Deze serie is van een opmerkelijk hoog kwaliteitsniveau, goed geregisseerd en een voorbeeld van een échte co-productie”